Al onze eerstejaars studenten bereiden we de gehele tweede schoolweek voor op B-VCA (Basisveiligheid VCA), met als afsluiting een examen. Als het examen wordt gehaald, krijgt de student een diploma.
Met een B-VCA-diploma laat de student zien dat hij/zij basiskennis heeft over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot zowel zijn of haar eigen veiligheid als die van de mensen met wie hij/zij werkt. De student kent de wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe deze voorkomen kunnen worden.
B-VCA is bedoeld voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en is verplicht voor iedereen die bij een VCA-gecertificeerd bedrijf aan de slag gaat. Het gaat het om vaste én tijdelijke medewerkers, inclusief zzp’ers en stagiairs.
VCA-week
De week na de kennismaking starten de eerstejaars met de VCA-week. De gehele week staat in het teken van VCA en wordt theorie met workshops afgewisseld. Zo leren de studenten niet alleen de theorie, maar kunnen ze ook, middels de workshops, in de praktijk ervaren hoe belangrijk veiligheid is en wat er precies in de theorie wordt bedoeld.
Voorbeelden van de workhops zijn:
Ergonomie
PBM (Persoonlijke BeschermingsMiddelen)
Communicatie
Spanning en gereedschap
Hijsen
Steigerbouw
Ladder verplaatsen
CO- Meeting
Gasflessen
Gevaren iconen spel
Na deze, intensieve, week wordt de kennis getoetst middels het VCA Basisveiligheidsexamen.