Veel van de huidige gebouwen in Nederland voldoen niet aan de behoeften en duurzaamheidsambities van overheid en gebruikers. Dit onderkennende stimuleert de Nederlandse overheid de komende jaren het behalen van hogere duurzaamheidsambities voor de bestaande bouw. Zo ook de provincie Gelderland. Zij stelt de woningbouwcorporaties het doel om in 2014 en 2015 ten minste tienduizend sociale huurwoningen in Gelderland duurzamer te maken. De woningbouwcorporaties in de regio Nijmegen hebben aangegeven dat er 40.000 woningen verduurzaamd moeten worden binnen 15 jaar. In de komende vijf jaar willen zij één derde deel hiervan hebben aangepakt. Er wordt begroot dat er per woning gemiddeld € 10.000 nodig is om deze verduurzaming te realiseren. Het gaat hier om een investering van 140 miljoen voor de komende vijf jaar. De verduurzaming van de woningen zal voornamelijk bestaan uit het toepassen van bestaande duurzaamheidsproducten. De uitvoerende werkzaamheden hiervoor worden vooral verricht door mensen met een opleiding op niveau 2/3/4. Na deze vijf jaar zal het overige deel verduurzaamd worden.
Opdrachtgevers zoals de woningbouwcorporaties geven aan dat zij deze slag willen slaan. Zij worden hierin gevoed door de extra middelen die de Provincie Gelderland ter beschikking stelt om dit proces te versnellen. De Provincie stelt tevens als doel dat er bij die gesubsidieerde projecten leerlingen worden ingezet.
De huidige kennis op het gebied van duurzaam bouwen ontbreekt echter bij de aannemers en moet naar de regio gehaald worden. Samen met de bedrijven uit de regio is onderzocht welke kennis nodig is en hoe die kennis naar de regio gehaald kan worden. 164 bedrijven hebben zich geclusterd en willen graag hun positie versterken om deze regionale duurzaamheidopgave invulling te geven. Deze bedrijven komen vanuit de Bouw-, Installatie-, Elektro- en Schilders branche en werken al samen binnen De Technische. De Technische is een bedrijfsschool die vormgegeven wordt door bedrijven en nauw samenwerkt met ROC Nijmegen. Deze bedrijven hebben aangegeven nog onvoldoende kennis en ervaring te hebben op het gebied van duurzaam bouwen. Om als mkb-bedrijf antwoord te geven op de vraag van de opdrachtgevers om duurzaam te (ver)bouwen hebben zij zich gebogen over dit vraagstuk. In een groot aantal sessies is hiervoor door hen een totaalconcept bedacht. Om dit concept vorm te geven wordt De Technische vernieuwd tot De Technische 2.0.
Binnen De Technische 2.0 staat het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaam en innovatief bouwen voor vakmensen centraal. De basis van De Technische 2.0 vormt De Technische en de samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven binnen het Technovium. De Technische 2.0 is een uniek samenwerkingsverband in de regio van Nijmegen. Het wordt de nieuwe startmotor in de duurzame technologische ontwikkeling in de regio. Daarin werken onderwijs en 164 ondernemingen nauw samen en versterken elkaar.